Risico:

Gewond personeel (letsel)

Hoe creëert u een veilige werkomgeving?

De keuken zit vol gevaren. Vuur, scherpe messen, hete frituurolie en kokend water komen samen in een ruimte waar mensen heel hard werken.

Natuurlijk zijn het professionals die in uw keuken het eten bereiden. Maar als werkgever bent u wel verantwoordelijk en dus aansprakelijk als er wat misgaat. Neem dus vooral preventiemaatregelen en bovendien: zorg dat uw medewerkers zich daaraan houden!

Risico: gewond personeel (letsel)

Belangrijkste risico’s in de keuken

Een ongeluk voor medewerkers zit in een klein hoekje. Wekelijks raken 1 op de 15 medewerkers in de horeca zodanig gewond, dat verder werken niet mogelijk is. Met alle gevolgen van dien voor de continuïteit van uw zaak. De belangrijkste oorzaken: uitglijden, snijden en verbranden. Zorg bijvoorbeeld voor de juiste blusmiddelen en goed bereikbare en passende deksels om de frituur bij brand te kunnen afdekken.

Aansprakelijkheid

Aansprakelijkheid is een risico dat door veel horecaondernemers over het hoofd wordt gezien. Want natuurlijk doet u uw werk zo goed mogelijk en zorgt u goed voor uw personeel. Toch kan een medewerker u aansprakelijk stellen voor schade, waar u verantwoordelijk voor wordt gehouden. Die schade kunt u verzekeren, maar het is beter die te voorkomen.

Zie toe op naleving

Keukenmedewerkers dragen veiligheidsschoenen, brandvertragende horecakleding en weten hoe ze veilig in de keuken moet werken. Dat is een kwestie van trainen, bespreken maar ook van controleren. En als een medewerker zonder veiligheidsschoenen op het werk verschijnt, stuurt u die naar huis om ze op te halen. Neem niet het risico op letsel, ook niet als u een grote groep verwacht voor de lunch. Stel dat hij een scherp mes op zijn voet laat vallen of uitglijdt met een pan hete soep in zijn handen. U bent dan niet alleen aansprakelijk voor letsel, maar u mist voorlopig ook een medewerker.

Waar liggen de risico’s in uw bedrijf?

Ieder hotel heeft zo zijn zwakke plekken die de veiligheid en gezondheid van medewerkers (en gasten) in gevaar kunnen brengen. Denk aan gladde badkamervloeren, werken met schoonmaakmiddelen en losliggende vloer- of trapbedekking. Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) geeft u snel inzicht in die zwakke plekken en daarmee in risico’s waar u aansprakelijk voor kunt worden gesteld.

De RI&E richt zich niet alleen op gevaarlijke situaties of achterstallig onderhoud, maar ook op de inrichting van de werkplek, werkdruk en hoelang uw medewerkers achtereen moeten staan.

De RI&E is dus een prima basis voor uw arbobeleid en bestaat uit:
1) een lijst met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s in het bedrijf.
2) een plan van aanpak om die risico’s te verminderen of uit te sluiten.

 

Neem contact met mij op!

Contact

Heb je vragen of wil je graag
samenwerken met De Polis Ober? 

 

De Polis Ober

De Polis Ober serveert
u het meest complete verzekeringspakket!

Contact formulier

Website laten maken door Dotsimpel