Risico:

bedrijfsstilstand door brand of waterschade


Brand of waterschade

Water en vuur, twee vijanden van elkaar én van uw zaak. Want na een brand, lekkage of overstroming kunt u voorlopig uw gasten niet ontvangen.

Ook hier geldt: voorkomen is altijd het beste. Want zelfs als u goed verzekerd bent, kunt u niet direct verder.

Risico: brand of waterschade

Grootste brandrisico: elektra

Brand is eigenlijk altijd funest voor de voortgang van uw bedrijf. Ook als uw restaurant niet 
volledig afbrandt, zal de rook- en waterschade uw bedrijf langere tijd stilleggen. En u moet er 
al helemaal niet aan denken wat er kan gebeuren als er mensen in uw restaurant aanwezig zijn 
als er brand uitbreekt. De grootste boosdoener is gebrekkige elektra. Een risico dat helaas vaak verborgen is. Daarom raden we u aan om regelmatig de elektra in uw zaak te laten keuren.

Bakdampafzuiging

Een ander groot, maar verborgen brandrisico in horecakeukens, is de vetaanslag in het afzuigkanaal boven het fornuis. Als dat vlam vat, ontstaat er binnen een mum van tijd een grote brand, waar de brandweer vaak maar moeilijk bij kan, zodat het pand niet meer te redden is. Een dergelijke brand slaat al snel over naar de buren. Als blijkt dat u het afvoerkanaal niet tijdig heeft laten reinigen, bent u ook nog eens aansprakelijk voor hun schade. Denk aan de buren.

Andersom kan ook gebeuren: u heeft een schitterend bedrijf, voldoet aan alle normen en toch gaat uw zaak in vlammen op. Door een brand bij de buren. Veel brandschades ontstaan bij de buren en slaan over. Het is dan ook helemaal niet verkeerd om eens te kijken hoe het er bij hen uitziet. Staan er dozen en ander afval tegen de achtergevel? Is de keukenapparatuur met 17 verlengsnoeren aan elkaar geknoopt? Maak het brandrisico van die zaken bespreekbaar, want dat is groot. 

Bewust personeel

Net als bij veiligheid in de keuken, speelt risicobewustzijn van uw personeel een grote rol bij brandveiligheid. Zorg dat ze weten dat ze niet de frituur aan kunnen zetten en dan elders pauze gaan houden. Op die manier ontstaan regelmatig branden. Zorg ook dat ze met brandblusapparatuur kunnen omgaan. Dat ze bijvoorbeeld weten hoe ze een blusdeken moeten gebruiken en dat ze vet met een poederblusser moeten blussen. 

Warmwaterketel

Grote restaurants maken voor de verwarming en warmwatervoorziening gebruik van grote 
warmwaterketels. Deze vormen een extra groot risico, omdat ze bij overdruk kunnen ontploffen. Ook hier is dus regelmatig onderhoud nodig, maar daarbuiten moet uw personeel vinger aan de pols houden. Als de ketel een automatische watertoevoer heeft, moet het waterniveau regelmatig gecontroleerd worden. De meters die de druk aangeven, moeten meerdere keren per dag gecheckt worden. Zorg er verder voor dat uw personeel weet wat ze moet doen bij een (dreigende) calamiteit: bijvoorbeeld wanneer de druk te veel oploopt of als er brand is uitgebroken. Zorg dat de noodprocedure om de ketel uit te schakelen naast de ketel hangt. Houd regelmatig een calamiteitenoefening.

Waterschade

Een ontplofte ketel leidt tot brand- en waterschade. Waterschade kan verder op een aantal uiteenlopende manieren ontstaan: door extreem veel regen of sneeuw, een defect koffieapparaat of (vaat)wasmachine, een kapotte waterleiding. Hevige regel val kan er voor zorgen dat het water niet snel genoeg afstroomt, helemaal als uw dakgoten vies zijn of vol zitten met bladeren. Controleer daarom ook regelmatig uw dak. Defecte apparaten voorkomt u door ze goed te (laten) onderhouden en regelmatig te laten keuren.

Check uw polis

Kijk ook even of uw bedrijfsschadeverzekering voldoende dekking biedt. Niet alleen de verzekerde som, maar ook de uitkeringstermijn (de periode waarin uw bedrijf stil ligt) is van groot belang. Bedenk dat het al snel een jaar kan duren voor u weer open kunt. Zeker als u vergunningen moet aanvragen om te mogen ver- of herbouwen. Een bijkomend voordeel van een goede verzekering is, dat na een calamiteit de verzekeraar u direct hulpdiensten stuurt om zaken te regelen en de rotzooi op te ruimen. 

Offerte aanvragen

Contact

Heb je vragen of wil je graag
samenwerken met De Polis Ober? 

 

De Polis Ober

De Polis Ober serveert
u het meest complete verzekeringspakket!

Contact formulier

Website laten maken door Dotsimpel